Zoeken in:

Tweemaal Mondriaan onder de hamer

Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties heeft een poëziealbum met twee vroege tekeningen van Piet Mondriaan (1872 - 1944) op 6 februari afgehamerd voor €41.280 inclusief opgeld; een fenomenale opbrengst voor twee werken uit Mondriaan’s vroege periode. De koper is een particulier uit Winterswijk en wenst verder anoniem te blijven.

Marie Simon
De tekeningen – Het Weggetje in Nachtlandschap en een schets van een kalfje - maken deel uit van het poëziealbum van Marie Simon, een goede vriendin van Mondriaan tussen 1908 en 1912. Marie Simon hing, net als Mondriaan, het theosofische gedachtegoed aan, een religieuze filosofie. Vermoedelijk heeft zij ook model gestaan voor Mondriaans vermaarde schilderij Passiebloem uit dezelfde periode, dat in het bezit van het Gemeentemuseum Den Haag is. Het album bevat ook tekeningen van (theosofische) kunstenaars van naam en faam als Leo Niehorster, Louis Goudman, Arman Maclot, Charles Webster Leadbeater, Johan van Manen en Annie Besant.

Mondriaanjaar
Van Zadelhoff had het werk al een half jaar in huis, maar wachtte met veilen tot dit jaar, dat is uitgeroepen tot Mondriaanjaar: 100 jaar geleden werd immers De Stijl in Leiden opgericht, de internationale kunstenaarsbeweging waarvan Piet Mondriaan één van de bekendste exponenten is.

Cultureel Erfgoed
Het album met de twee werken van Mondriaan werd door familie van Marie Simon aan Van Zadelhoff aangeboden. “Het bleef altijd in het bezit van de nabestaanden”, zegt Camille van Zadelhoff. “De tekeningen zij nauwelijks aan daglicht blootgesteld en daardoor uitstekend bewaard gebleven. Niet zo verwonderlijk dus dat het een grote strijd opleverde tijdens de veiling. Zo’n bijzonder stukje Cultureel Erfgoed kom je natuurlijk zelden tegen.”


Creative Director - Camille van Zadelhoff met Marie Simon’s album

De voorkant van Marie Simon’s album Mondriaan’s Weggetje in Nachtlandschap (1909)

Mondriaan’s Weggetje in Nachtlandschap

Mondriaan’s schets van een kalfje (1909)

Bron: Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties, registerveilinghuis TMV

Terug naar het overzicht